Kuruluş Yönergemiz

 

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ZOOTEKNİ ÖĞRENCİ KULÜBÜ

KURULUŞ YÖNERGESİ

1.İSİM ADRES VE NİTELİĞİ

           Ç.Ü.Z.F. Zootekni Kulübü öğrenci faaliyetleri tüzüğü uyarınca Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü Zootekni Bölümü-Adana adresinde, Çukurova Zootekni Derneği bünyesinde faaliyet göstermek üzere kurulmuştur.

2.AMAÇ VE FAALİYETLERİ

          Kulübün amacı Zootekni öğrencilerinin teknik, sosyal ve kültürel yönden kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sağlamak, zootekni ile ilgili özel sektör kuruluşları ile mesleki deneyim ve eğitim konusunda işbirliği yapmak, teknik aktiviteler düzenlemek, diğer  üniversitelerin Zootekni bölümlerinde eğitim gören öğrencilerle kaynaşmak üzere çeşitli teknik, sosyal ve kültürel faaliyet ve girişimlerde bulunmak; bu amaçla teknik gezi, bilimsel toplantı, kongre, sempozyum, konferans, gösteri, turnuva, spor karşılaşması ve diğer her türlü sosyal aktivitelerin gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

3.ÜYELİK TANIMI VE KOŞULLARI

a) Kulüp üyeliği lisans ve lisansüstü öğrencilerine açıktır. Bu bölüm ve programda eğitim gören tüm öğrenciler kulübe üye olabilirler.

b) Üyelik, Kulüp Genel Kurulu tarafından bir önceki akademik yılın sonunda saptanmış ve Çukurova Zootekni Derneği Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış yıllık ve/veya aylık aidatın kayıt sırasında ödenmesi ve Kulüp Üyelik  Listesine yapılacak kayıt ile gerçekleşir.     

c) İki yarıyıl boyunca üyelik şartlarını yerine getirmeyen üyelerin genel kurulda oy verme seçme ve seçilme hakkı yoktur.

d) Zootekni Bölümü Öğretim Elemanları, mezunları, yönetim ve denetleme kurulun onayı ile kulüp bünyesinde görev alabilirler; ancak kurullarında görev alamazlar ve oy kullanamazlar.

e) Üyelikten çıkartılma, kulüp yönetim kurulunun gerekçelendirilmesi ve Derneğin, Kulüp Genel Kurulu üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunun kabulüyle gerçekleşir.

4.ORGANLAR VE SEÇİM

a) Genel Kurul

        Kulüp tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanmazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Kulüp Yönetim ve Denetleme Kurulları üye sayısı toplamının iki katından az olamaz, kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğunun oyları ile alınır.

b) Yönetim Kurulu

      Kulübün her türlü çalışmalarını yapmak görev ve yetkisine sahip en yetkili yürütme organıdır. Yönetim Kurulu, başkan, yazman ve saymandan oluşan, her akademik yıl sonunda bir sonraki akademik yıl için, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen üç asil üç yedek üyeden oluşur. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyeler göreve çağırılır. Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir;

·        Kulübü temsil eder veya bu hususta kendi üyelerine veya birkaçına yetki verir.

·        Genel Kurulun verdiği yetkileri kullanır ve kulübü geliştirmeyi, amaçlarında belirtilen etkinlikleri kulüp üyeleri lehine geliştirir.

·        Kulübün gelir ve gider hesaplamaya ilişkin işlemleri yapar ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunar.

·        Yönetim Kurulu, Kulüp başkanın çağrısı üzerine, çağrıda belirtilen gündemi görüşmek  amacıyla ve her üç üyenin de katılımı koşulu ile yılda en az (4) kez toplanır. Arka arkaya mazeretsiz olarak 2 kez toplantıya katılmayan üye, Yönetim Kurulundan çekilmiş sayılır ve yerine en çok oy almış bulunan yedek üye yönetimde yer alır.

·        Yönetim Kurulu, yaptığı ilk toplantıda kendi arasından bir başkan, bir sekreter(yazman) ve bir de sayman seçer.

·        Başkan, kulübü temsil eder ve Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık eder. Kulüp adına demeç verir ve Yönetim Kurulunca verilen yetkileri kullanır. Başkan kulübün, Denetleme Kurulu dışındaki bütün organ ve birimlerinin başları ve birinci derecede üstüdür.

·        Sekreter, kulübün yazı işlerini yönetir ve gelen-giden evrak, üye kayıt, genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulunun defterlerini muhafaza eder.

·        Sayman Derneğin bütün muhasebe işlerini yürütür kulüple ilgili 5. Madde belirtilen defterleri tutar.

·        Yönetim Kurulu çalışmaların en iyi şekilde yürütülmesinde, denetlenmesinde, tüzüğün uygulanmasında, kulübün mali gelir ve giderleriyle, demirbaş malzemelerinden, üyelere ve ÇZD’ ne karşı sorumludur.

                  c) Denetleme Kurulu

    Genel Kurulun Kulüp üyeleri arasında bir çalışma dönemi için, Yönetim Kurulu seçimine benzer biçimde seçeceği üç asil üç yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu kendi arasında bir Başkan seçer. Başkanın çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Yönetim Kurulunun isteği üzerine denetleme yapar. Denetleme Kurulu, kulübün bütün çalışmalarını, yasalara ana sözleşmeye, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olmadığını incelemek ve gerekli uyanları yapmak yetki ve sorumluluğunu taşır. Bu amaçla yapacağı denetleme sonuçlarını bir rapor haline getirir. Bu raporda saptadığı eksik ya da aksaklıkların düzeltilmesini Yönetim Kurulundan ister. Denetleme yılda iki kez den az olamaz.

5. EVRAK VE DEFTERLER

-        Üye kayıt listesi.

-        Üye aidat makbuzları.

-        Üye toplantı tutanakları.

-        Yönetim kurulu tutanakları.

-        Genel kurul tutanakları.

-        Demirbaş kayıtları.

-        Kulübün yaptığı bütün giderlere ve elde ettiği bütün gelirlere ait fatura, fiş ve imzalı makbuz, sözleşme be belgeler.

6. MALİ HUSUSLAR

       a) Kulübün ÇZD’ de hesabı vardır. Kulüp faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin bu hesaba yatırılması gerekir. Kulübün başlıca gelir kaynakları şunlardır,

-        Üyelerin asgari 5 TL ve azami 40 TL aidatlar,

-        Düzenlenecek çeşitli toplantı, eğlence, gezi ve eğitim çalışmalarından elde edilecek gelirler

-        Diğer her türlü bağış ve yardımlar Çukurova Zootekni Derneği tarafından şartlı bağış olarak alınır ve kulüp için kullandırılır.

 

        b) Kulüp, gelirlerini amacı doğrultusunda harcayabilir. Ancak;

-        Her 100 TL’ yi aşmayacak harcamalar; başkanın onayı ile

-        100 TL ‘yi aşacak harcamalar için Yönetim Kurulunun kararı gerekir.

-        Kulübün amaçları doğrultusunda harcanmak üzere bankalardaki kulüp hesabından para çekmek için düzenlenecek belgelerde Kulüp Başkanı ve Saymanın imzaları gerekir.

7. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

          Kulüp tüzüğünün değiştirilmesi, genel kurul üye tam sayısının en az 1/3’ü veya yönetim kurulu tarafından teklif edilebilir. Teklif, Genel Kurul Üye tam sayısının en az 2/3 çoğunluğuyla kabul edilir. Tüzük değişikliklerinin yürürlüğe girmesi Çukurova Zootekni Derneğinin onayına bağlıdır.

8. KULUBÜN FESHİ

         Kulübün varlığı Kulüp Genel Kurulu tarafından fesh edilebilir. Genel Kurulun kulübün feshine karar verebilmesi için kulüp üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda bulunması şarttır, ilk toplantıda çoğunluk sağlanmazsa üyeler 2 hafta içinde ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir.

          Feshe ilişkin karar; toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır ve Çukurova Zootekni Derneği’ ne  yazı ile bildirilir.

9.YÜRÜRLÜK

       Bu tüzük hükümlerini Ç.Ü.Z.F. Zootekni Öğrenci Kulübü yönetim kurulu yürütür.